KAVA  ILGAI  ATMINČIAI


     Mokslininkai nustatė, kad kofeinas atstato smegenų ląsteles. Ekspreso kavos mėgėjai, kapučino gerbėjai, geriantys filtruotą ir stiprią kavą rytais-vėl švenčia pergalę: neprilygstamo kartumo, aromatingas gėrimas mokslininkų pripažintas ne tik nekenksmingu, bet ir naudingu !
     Mokslininkai iš Floridos universiteto eksperimentuodami su pelėmis nustatė, kad kofeinas gali apsaugoti smegenis nuo Alzhaimerio ligos ir padeda išvengti atminties praradimo. JAV mokslininkai atliko eksperimentus su pelėmis, kurioms smegenų genetinės inžinerijos būdu buvo atlikta pokyčiai panašūs į tuos, kurie vyksta žmogaus smegenyse, paveiktose Alzhaimerio ligos. Eksperimente dalyvavo 55 genetiškai modifikuotų pelių, kurioms  senėjimo proceso metu atsirado problemų su atmintimi. Kaip ir žmonėms, Alzhaimerio liga pelėms sukėlė neuronų  mirtį smegenyse, kuri pasireiškė laipsniškai mažėjančiu intelektu, atminties sutrikimų ir elgesio pokyčiais. Kai pelės pasiekė 18-19 mėnesių amžių (tai atitinka 70 metų žmogaus amžių ), mokslininkai atliko elgsenos tyrimus, kurie parodė, kad visos pelės turi problemų su atmintim. Tada, pusei iš jų buvo duota vandens su kofeinu dozė, kuri sutapo su penkerių 200 g puodelių kavos kiekiu.
Po dviejų mėnesių pelėms, gydomoms kofeinu, smarkiai pagerėjo atmintis ir intelektinė veikla. Pelės "kofemanės" beveik išsilygino visais parametrais su sveikomis pelėmis. Kai tuo tarpu tos pelės, kurios gėrė gryną vandenį, testų nesugebėdavo įveikti. Kaip paaiškėjo, kofeinas ne tik apsaugojo nuo ligos, bet ir prisidėjo prie jau sugadintų ląstelių atkūrimo. Faktas tas, kad kofeinas sumažino pelių smegenyse ir kraujyje amiloidinio baltymo kiekį, kurio perteklius sukelia Alzhaimerio liga. Amiloidas, savo savybėmis būdamas panašus į krakmolą, sutrikus baltymų apykaitai, nusėda smegenų audiniuose, dėl to vyksta neuronų degeneracija, sutrinka nervinių signalų perdavimas, kas ir sukelia Alzhaimerio liga.
Kofeinas sustabdo fermentų, būtinų amiloido baltymų sintezei, gamybą, neleidžia jam kauptis smegenyse ir prisideda prie degeneracinių procesų sustabdymo. Mokslininkai taip pat mano, kad kofeinas slopina uždegiminę reakcija smegenyse, kuri prisideda prie amiloido plitimo. Taigi pelių "kofemanių" amiloido baltymo smegenyse sumažėjo 50%. „Nauji duomenys įrodo, kad kofeinas gali tarnauti ir Alzhaimerio ligos gydymui, o ne tik kaip dalis prevencijos strategijos ", - sakė tyrimo autorius Gary Erendash, Pietų Floridos universiteto profesorius.
Pasak mokslininkų, eksperimentus su pelėmis, galima ekstrapoliuoti ir žmonėms. Taigi, gerantologai jau nustatė, kad vyresnio amžiaus žmonėms, nesergantiems senatvine silpnaprotyste, kofeinas mažina amiloido baltymo kiekį kraujyje, taip užkirsdamas kelią Alzhaimerio ligos atsiradimui. Iš viso 100 mg kofeino (ši dozė atitinka du puodelius kavos) ne tik skatina, bet taip pat padidina tų smegenų dalių veiklą, kurios yra atsakingos už trumpalaikę atmintį. Kofeino dėka, smegenys gali ne tik efektyviai apdoroti, bet ir efektyviai valdyti jau turimą informaciją. Taigi, kava padeda išvengti kitos degeneracinės smegenų patologijos - Parkinsono ligos.
Sveikatos prevencijos organizacija Kaiser Permanente išnagrinėjo sveikatos būklę daugiau nei 8 tūkst. amerikiečių, ir padarė išvadą, kad žmonės, kurie gėrė kasdien daugiau nei tris puodelius kavos vyresniame amžiuje penkis kartus mažiau kenčia nuo Parkinsono ligos. "Kofeino poveikis didele dalimi priklauso nuo aukštosios nervinės veiklos tipo, todėl jis turėtų būti dozuojamas, atsižvelgiant į žmogaus nervų sistemos individualias savybes - pasakojo RBC Daily, medicinos mokslų daktaras Nikolai Andrianov, RVMU, biochemijos katedros docentas -žmonėms su stabilią nervų sistemą, kava gerina smegenų darbą, pagerėja reakcija ir motorinis aktyvumas, protinė ir fizinė veikla, mažėja nuovargis ir mieguistumas, kai tuo tarpu lengvai sujaudinamiems žmonėms, didelė kavos dozė gali išsekinti nervų ląsteles.“
JAV kolegomis pritaria ir britų mitybos specialistai iš Leeds universiteto. Mokslininkai nustatė, kad praktiškai beveik visi, kurie sulaukia 90-mečio būdami sveiko proto ir geros atminties, kasdien vartoja bent šiek tiek kartaus šokolado ir kavos. Paaiškėjo, kad kava ir šokoladas turi ypač daug stiprių antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo agresyvaus laisvųjų radikalų poveikio.
Be viso to, polifenolis, esantis kavos ir kakavos pupelėse prailgina ląstelių amžių. Kavos receptas vadinamas „Maja“, sudarytas lygiomis dalimis iš kakavos ir kavos miltelių, Italijos mitybos specialistų iš  Akvilos universiteto buvo pripažintas ilgaamžiškumo eliksyru. Šis gėrimas gali sumažinti kraujo spaudimą ir pagerina jautrumą insulinui, todėl sumažėja diabeto rizika. Šis kavos komponentas leidžia išlaikyti aiškų protą senatvėje ir mažina akmenų susidarymo tikimybę tulžies pūslėje ir inkstuose, apsaugo nuo kepenų cirozės ir Parkinsono ligos, mažina susirgimo gaubtinės žarnos vėžiu ir klinikinės depresija rizika. Taigi kodėl neišgėrus puodelio kavos?
 
 
Jekaterina Liulčiak
(RBC Daily)
  • Kava